Klant in de kijker: Samuel Vanhoegaerden
Van Warhol, Bacon en Lichtenstein tot Panamarenko, Dotremont en Ensor. Wie graag moderne kunst savoureert, moet in Knokke zijn bij Samuel Vanhoegaerden. In zijn galerie kan je regelmatig expo’s bewonderen van de groten der aarde. Niet zelden worden die tentoonstellingen begeleid door een al even knap kunstboek. En niet zelden mogen wij dat drukken!
Vanwaar je fascinatie voor moderne kunst?
Samuel Vanhoegaerden: “Op zich is het nooit mijn bedoeling geweest om in de kunstwereld terecht te komen. Ik heb economie gestudeerd en wilde in de banksector aan de slag gaan. Tot ik via mijn voormalige schoonvader in aanraking kwam met moderne kunst. Twintig jaar geleden ben ik dan begonnen met zelf kleine stukken op te kopen. Aanvankelijk werkte ik zonder galerie, maar na een viertal jaar heb ik mij toch geïnstalleerd in Knokke. Daar bereik je het juiste publiek en heb je de mogelijkheid om langdurige relaties uit te bouwen.”
Wat bepaalt of je een kunstwerk al dan niet opneemt in je collecties?
Samuel Vanhoegaerden: “Omdat ik alles zelf aankoop, moet ik een werk in de eerste plaats zelf graag zien. Ik kies altijd op basis van mijn eigen smaak, het historisch belang en de esthetische waarde. Pas als aan die drie parameters voldaan is, neem ik een werk of collectie op in mijn galerie.”
Heel wat solo-expo’s worden vergezeld van een prachtige bijpassende catalogus: vanwaar die liefde voor kunstboeken?
Samuel Vanhoegaerden: “Als ik een expo organiseer, wil ik dat alles klopt. Van de inlijstingen tot de uitnodigingen, er is allemaal heel goed over nagedacht. Als ik een mooie solocollectie exposeer, vind ik het ook vaak een meerwaarde hebben om die werken te catalogeren. Die insteek spreekt veel mensen ook aan. De Codex Panamarenko van enkele jaren geleden bijvoorbeeld is een gezocht boek nu. Laatst werd het nog te koop aangeboden voor 700 euro op een online veilingsite.”
Hoe belangrijk is een goede printpartner voor jou?
Samuel Vanhoegaerden: “Ik weet zelf goed wat ik wil. Op elk kunstboek heb ik een eigen visie, maar ik laat me ook heel graag begeleiden door mensen met vakkennis. Ik ken Buroform intussen meer dan twintig jaar en weet wat te verwachten. Er is dat tikkeltje extra mogelijk. Veel keuzes kun je als buitenstaander niet maken als je geen grafische achtergrond hebt. Bij Buroform weet ik dat er professioneel en klantgericht gewerkt wordt, waardoor er veel meer mogelijk is. Er heerst een heel mooie werkethiek. Een soort van eergevoel dat ik aantref bij iedereen die betrokken is in het drukproces, van de ontwerpers die de lay-out verzorgen tot de mensen achter de drukpers zelf. Elke medewerker is oprecht fier op zijn werk en straalt dat ook uit. Dat werkt heel inspirerend.”