Klant in de kijker: Patrick Ceyssens cover

Klant in de kijker: Patrick Ceyssens

Eind vorig jaar rolde ‘On Gaze’ van onze persen. Het boek van kunstenaar Patrick Ceyssens werpt een bijzondere blik op zijn rijke oeuvre.

Via schilderijen en foto’s, theatrale videoprojecten en multimediale beeldinstallaties exploreert de Hoeselaar al meer dan twintig jaar de onderhuidse werking van beelden. “Ik wil mensen voorbij de oppervlakte van een beeld laten kijken om de diepere betekenis ervan te ervaren.”

Hoe ervaren en verwerken we visuele informatie? Hoe kunnen beelden de perceptie beïnvloeden en verbanden en verhalen blootleggen die op het eerste gezicht onopgemerkt blijven? Wat is de afstand tussen het zichtbare en denkbare? Al meer dan twintig jaar houdt kunstenaar en academicus – momenteel is hij docent aan de PXL-MAD School of Arts – Patrick Ceyssens zich bezig met beeldanalyse, beelddenken, de indirecte werking van beelden en de vervlechting van beeld en taal. In zijn kunstwerken exploreert hij voortdurend de onderhuidse effecten van beelden en de gelaagdheid erachter. Daarvoor gebruikt hij een cross-over van diverse media, van schilderijen tot foto’s en films. Vaak werkt hij met delen van eerder gemaakte foto’s of ander beeldmateriaal die een imperfecte weergave zijn van de werkelijkheid. Of introduceert hij verstoringen of breuken zoals rasters, plooien, lagen of delen van het beeldoppervlak die direct of indirect een ander perspectief onthullen. Elk werk vertelt een ander verhaal en vraagt een actieve kijkhouding die veel verder reikt dan de eerste impressie.

“Iedereen kijkt anders, vanuit zijn eigen perceptie en realiteit. Je projecteert je levensvisie, emoties, dromen op de beelden die je ziet. Ik wil mensen meenemen in een verhaal om gelaagder te kijken. Ze laten nadenken over hoe visuele media onze waarneming en emoties sturen, voeden en vormgeven. Elk beeld heeft verschillende geledingen. De tweede of derde laag is veel interessanter dan de voorgrond. Vaak zien we dingen die we niet meteen kunnen definiëren. Indirecte beeldtaal. Zo schuur ik bijvoorbeeld schilderijen op om zo de suggestieve kracht ervan te verhogen. Als kijker moet je nadenken en zelf moeite doen om het beeld te vervolledigen. Eigenlijk weet je nooit wanneer je moet stoppen met kijken. Je blijft twijfelen of je wel alles gezien hebt.”

Kunstboek: On Gaze

In ‘On Gaze’ presenteert Ceyssens een zorgvuldig gekozen selectie van kunstwerken uit de afgelopen vijfentwintig jaar. Het boek bevat meer dan 200 beelden van schilderijen, installaties en projecten, aangevuld met diepgaande reflecties van vooraanstaande professoren, kunstcritici en curatoren. Elk hoofdstuk is genoemd naar een specifiek werk en maakt gebruik van thumbnails om de evolutie in zijn werk in één oogopslag te tonen, van kleur tot vorm en compositie.

Patrick Ceyssens kwam via bookdesigner én boekenexpert Tina De Souter in contact met Buroform. “Ik was meteen gecharmeerd door jullie aanpak,” zegt hij. “Er wordt heel beeldend meegedacht met de kunstenaar, met veel aandacht voor het belang van de kleur en papierkeuze. Dat heb ik enorm gewaardeerd. Dit boek gaat over mijn eigen gevoeligheid. Dan heb je mensen nodig die je verhaal begrijpen en mijn flow op de juiste manier kunnen vertalen.”