De Leuvense Kruidtuin

Jubileumboek

Een verhaal van planten & passie

De Leuvense Kruidtuin is vandaag veel meer dan alleen een tuin; het is een plek waar geschiedenis, wetenschap, planten, kunst en cultuur samenkomen. Voor Leuvenaars is “den Botaniek” een plek van rust en ontmoeting, maar dat was niet altijd zo. Ruim 200 jaar geleden werd de tuin door de universiteit aangelegd als wetenschappelijke onderzoekstuin. Sindsdien is de Kruidtuin door de jaren heen geëvolueerd: van een strikte wetenschappelijke plantentuin tot een kweektuin voor bloemen om de stad te verfraaien, en uiteindelijk tot de botanische tuin die we vandaag kennen, met een rijke plantencollectie en een uniek historisch patrimonium.

Ter ere van het 200-jarig jubileum van de Kruidtuin, creëerde Stad Leuven dit boek. Het boek wil de bijzondere verhalen over de unieke plantencollectie en het erfgoed van de tuin delen, zowel binnen als buiten de stadsgrenzen. Het laat zien wat vaak verborgen blijft, zoals het bronnenmateriaal uit het Stadsarchief, de internationale uitwisseling van zaden en de innovatieve, duurzame oplossingen die in de tuin worden toegepast. Dit boek onthult voor het eerst alle facetten van de Leuvense Kruidtuin, van vroeger tot nu.

Oude foto van de Leuvense kruidtuin

Object
Jubileumboek

Druktechniek
Offset
Typodruk

Veredeling
Foliedruk

Papier
Cover: Muskat Brown 140 g/m2
Binnenwerk: Freelife Vellum Ivory 120 g/m2
1 katern: Rainbow Light Green 120 g/m2

Bindwijze
Open rug

Een streling voor het oog
Het papier op de cover, Muskat Brown, werd bedrukt met heldergroene folie, en het binnenwerk speelt met een ‘balpenblauw’ en groen, gedrukt op freelife Vellum Ivory (ivoorkleurig papier). Daarnaast bevat het boek ook een katern in Rainbow Light Green. Deze drie kleuren (Ivoor, balpenblauw en groen) vormen de leidraad doorheen het boek en creëren een prachtige samenhang.

Het ontwerp, verzorgd door Daneel Bogaerts, is gevarieerd en minutieus afgestemd op de illustraties die het boek verrijken. Elke pagina nodigt op zijn beurt uit om verder te bladeren. Ook de katernen werden in de rug bedrukt om in de open rugbinding een extra detail te kunnen zien.

Over Papier
Muskat Brown is een populair papier dat wordt gebruikt in creatieve en hoogwaardige drukprojecten. Van nature heeft het papier een ongestreken afwerking en een warme, bruine kleur die doet denken aan kraftpapier. Het papier reageert goed op verschillende druktechnieken zoals foliedruk en pregen, wat extra tactiliteit kan toevoegen aan een ontwerp.

Het papier is uiterst geschikt voor onder meer luxe verpakkingen, brochures en speciale edities van boeken vanwege de unieke look en feel.

Freelife Vellum Ivory is een ongestreken papier dat bekend staat om zijn zachte, natuurlijke textuur en warme ivoorkleurige tint. Het papier wordt gemaakt met een aanzienlijke hoeveelheid gerecyclede vezels en andere milieuvriendelijke materialen, wat het een duurzame keuze maakt. Het papier biedt een goede balans tussen stevigheid en flexibiliteit, wat het geschikt maakt voor zowel tekst als beeldmateriaal.

Freelife Vellum Ivory is een populaire keuze voor boeken, brochures, uitnodigingen en andere creatieve projecten met een premium uitstraling.